Kali Linux-problem airodump

Pytania dla zielonych dotyczące bezpieczeństwa.
Edrien

Kali Linux-problem airodump

Post autor: Edrien »

Witam otóż mam problem, gdy przełączam kartę sieciową wlan0 na tryb monitor a następnie uruchamiam skanowanie sieci za pomocą komendy
airodump-ng mon0 nie wyświetla mi się żaden adres SSID z wyjątkiem dwóch przy których pod napisem BSSID mam napis <not associated> .
Jestem początkujący wiec prosiłbym o jasne przedstawienie sytuacji :p . Niżej wstawię obrazek o co mi chodzi .Obrazek

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
F3nix

Re: Kali Linux-problem airodump

Post autor: F3nix »

Korzystasz z wirtualnej maszyny z systemem operacyjnym BackTrack? Zastanawia mnie mon0. Interfejs WiFI nie powinien nazywać się czasem wlan0? Rozwiązaniem byłoby nagranie BackTracka LIVE CD na płyte lub pendrive i za jego pomocą dopiero pracowanie w sieci bezprzewodowej.
sebosamuraj

Re: Kali Linux-problem airodump

Post autor: sebosamuraj »

F3nix pisze:Korzystasz z wirtualnej maszyny z systemem operacyjnym BackTrack? Zastanawia mnie mon0. Interfejs WiFI nie powinien nazywać się czasem wlan0? Rozwiązaniem byłoby nagranie BackTracka LIVE CD na płyte lub pendrive i za jego pomocą dopiero pracowanie w sieci bezprzewodowej.
Przecież napisał, że przełącza kartę wifi wlan0 w tryb monitora. Gdyby korzystał z virtuala to nie miałby interfejsu karty bezprzewodowej chyba, że ma podpiętą kartę zewnętrzną pod USB.
Edrien skoro robisz wszystko dobrze to widocznie nie ma żadnych innych sieci w twoim otoczeniu lub są zbyt daleko i BT nie łapie sygnału. To co pytasz <not associated> oznacza, że wykrywa jakieś urządzenie np. laptop czy komórka w włączonym wifi ale nie przypisanym do żadnego AP.
F3nix pisze:Korzystasz z wirtualnej maszyny z systemem operacyjnym BackTrack? Zastanawia mnie mon0. Interfejs WiFI nie powinien nazywać się czasem wlan0? Rozwiązaniem byłoby nagranie BackTracka LIVE CD na płyte lub pendrive i za jego pomocą dopiero pracowanie w sieci bezprzewodowej.
Napisał, że przełącza kartę sieciową wlan0 w tryb monitora mon0. Na maszynie virtualnej np. Virtual Box nie obsługuje kart sieciowych wifi. Tworzy od razu most między wiryalną kartą sieciową a nasza w komputerze. Chyba, że używasz zewnętrznej karty sieciowej pod usb.

Edrien.
Widocznie w twojej okolicy nie ma innych sieci wifi poza tą jedną. Napis <not associated> oznacza, że jakieś urządzenie np. tel bądź laptop ma włączone wifi ale nie jest przypisana do żadnego AP. Inaczej mówiąc nie jest podpięte do żadnego autoryzowanego Access Pointa
Ostatnio zmieniony 15 sty 2016, 13:05 przez F3nix, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączyłem w jeden post (post jeden pod drugim)
ODPOWIEDZ