Jak zostać hakerem?

Pytania dla zielonych dotyczące bezpieczeństwa.
TED

Re: Jak zostać hakerem?

Post autor: TED »

Czyli programowanie trudna rzecz , jakie języki najpierw?
Kenjin
Ekipa HEP

Post autor: Kenjin »

TED pisze:Czyli programowanie trudna rzecz , jakie języki najpierw?
Jak ze wszystkim latwe do nauczenia sie, trudne do bycia w nim dobrym.
Na poczatek polecalbym Ci jezyki skryptowe, jak zaczniesz od C++ lub C to szybko sie zniechecisz(mnie niestety zmuszano do nich na studiach co bardzo spowolnilo moj rozwoj).

Jest masa jezykow skryptowych do wyboru na poczatek polecilbym ci Pythona, jest naprawde czystym jezykiem i logicznym, niestety sporo rozni sie od wiekszosci innych jezykow dlatego jest dosc specyficzny i potem trudno moze Ci byc przesiasc sie na inne jezyki. Rownie dobrym wyborem bedzie bash czy nawet PHP. Natomiast uczenie sie samego PHP bez javascripta troszke mija sie z celem.

Podsumowujac, zacznij od pythona a potem zdecyduj co cie najbardziej interesuje i idz w kierunku PHP/JS(jesli interesuje cie 'hakowanie') lub C#(jesli interesuje cie np. tworzenie gier lub innych uzytkowych programow).
Oczywiscie wybor jezyka to tez kwestia osobistych preferencji, mimo iz np. PHP zostal stworzony wylacznie do tworzenia aplikacji internetowych nie oznacza to, ze nie mozna go uzywac do innych celow. Jest to tylko kwestia optymalnosci jego dzialania do zamiarow. Python ma ta zelete, ze jest do niego bardzo duzo modulow(takich bibliotek), ktore bardzo ulatwiaja nam pozadane cele.
Do C# i C++ jest takich bibliotek jeszcze wiecej :).
Awatar użytkownika
F3nix

Post autor: F3nix »

Ja z języków do nauki polecam PHP. Jeśli i nawet ten język Cię zniechęci to z innymi daj sobie spokój. Zależy czym też się najbardziej interesujesz. Jeżeli webhacking to php/js/html/działanie protokołu HTTP/sesji/ciastek.
Jeżeli wolisz programować typowe aplikacje desktopowe to wybierz C++.

Tak jak przedmówca poleca ja jednak zawsze jestem za Pythonem i PHP. Jednak jeśli rozpocząłbyś naukę od C/C++/Java zobaczysz wiele podobieństw w innych językach i będzie Ci potem łatwiej.
Awatar użytkownika
F3nix

Post autor: F3nix »

Jako że pytanie o naukę pojawia się bardzo często w wiadomościach na fejsie i e-mailach to zapraszam do naszego dłuuugiego wpisu jak zostać hakerem.
ODPOWIEDZ